a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2016. február 24., szerda

A bajnai Sándor-Metternich kastély és a Szent Adalbert katolikus templom


Bajna Komárom-Esztergom megyében található, a Gerecse területén. Kellemes sétát tehetünk a községben, hisz itt található Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélyegyüttese, az Ördöglovas kastély, azaz a Sándor-Metternich-kastély. De ha már itt járunk, akkor nézzük meg a kastély szomszédságában álló katolikus templomot is.

A felvételek 2013. októberében készültek.


A Sándor-Metternich kastély

Sándor Móric, az egész Európában hírhedt Ördöglovas egy évvel házassága előtt kezdte el átépíttetni a főúri lakhelyet ötvenkilenc szobás kastéllyá, hogy feleségének Metternich Leontinának kedveskedjen vele. A kor egyik legnevesebb építészét, Hild Józsefet bízta meg az átalakítással.
A második világháború hozta a teljes pompájában lévő kastély pusztulását. Felújítása az ezredforduló után kezdődött meg.

Forrás: Wikipédia

A kastély teljes panorámája

A kastély oldalról....


...és előnézetbőlKözelebbi részletek...


A kastély előtti parkból nézve...


Oldalnézetből

A füves park...


A kastély oldalán be tudtunk kukucskálni az épület háta mögé is


A Szent Adalbert katolikus templom

A templomot 1484-ben építették, egy hajóval, gótikus stílusban. Sándor Mihály kegyúr 1751 és 1755 között átépíttette. 1885-1891 között Simor János esztergomi hercegprímás jóvoltából kereszthajóval és két mellékhajóval bővült.

A templom távolabbról.....

...és közelebbről. Előtte áll az I. és II. világháborús emlékmű is.1956-os kopjafa, szintén a közelben


Régi épület a főutcán, szemben a kastéllyal
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése