a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2023. augusztus 25., péntek

A Visgrádi-hegység teteje, Dobogókő - és túra a Thirring-kőrúton


Dobogókő 700 m magasságával a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Egyesek szerint Dobogókő a Föld Szívcsakraközéppontja, misztikus központ. 
 
Gyönyörű kilátása és könnyű megközelítése miatt kedvelt kirándulóhely, ahol mindig sok a turista. Ide az autós "turisták" is könnyen fel tudnak jönni, lehet enni, inni. Mi mindig a Két-bükkfa-nyeregtől szoktunk felgyalogolni, ezekről a kirándulásokról a blogomon is több bejegyzés található..
 
Két kilátója is van Dobogókőnek, mindkettőből pazar a kilátás. Egyik a Rezső-kilátó. Névadója Tirts Rezső (1866. június 6-án született Szélaknán, és 1945. december 3-án halt meg Budapesten), a hazai turistamozgalom egyik fő alakja, erdőtanácsos és szakíró, ő készítette az első turistaútjelzést a Dobogókőre. A hegyre vezető Téry út mentén az ő emlékét őrzi a Rezső-kilátó. 
 
Dobogókő tetején van másik, a Nagykilátó, közelében található az 1897-ben épült kétszobás, 10-14 személy befogadására alkalmas faház, amelyet 1898. június 5-én avattak fel.
A hely népszerűsége miatt hamarosan szükségessé vált a bővítés, ezért 1905–1906-ban új menedékházat építettek. A kőből épült, egyemeletes, 42 személy befogadására alkalmas turistaházat 1906. június 3-án adták át, melyet azóta tovább bővítettek.

De itt áll nagy királyaink emlékoszlopa, a világháborús emlékmű, Téri Ödön emlékműve, úgyhogy aki idelátogat, annak bőven van mit néznie.

A Thirring-körutat érdekes, festői sziklaalakzatokkal "teleszórt" út. Az utat a 90-es évek elején, a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy osztálya építette, kárpátaljai és erdélyi fiatalok segítségével. Nevét Thirring Gusztávról (1861-1941), híres magyar földrajztudósról, természetjáróról kapta.  
A Thirring-sziklákhoz utunkat Nagykilátóhoz közel, a Fény-kapun áthaladva kezdhetjük, majd hamarosan érintjük a Siketek Mária kegyhelyét. Itt már felbukkannak a sziklák, ahol el sem lehet tévedni. Az út ezen a részén eléggé meredeken lejt, ezért mi a körutat a másik vége felől közelítettük meg, ahol könnyebb lemenni, és aztán a végén itt, a meredek úton jöttünk fel, így talán kicsit könnyebb. A körútra 2 km, de mi egy kicsit többet mértünk....
A képek sajnos nem adják vissza azt a látványt, amit a hatalmas sziklatömbök között látni, érezni lehet, ahol az ember szinte eltörpül a sziklaóriások között, amik mintha hirtelen a semmiből nőttek volna ki.

A felvételek 2023. augusztus 12-én készültek.


Virágok a Két-bükkfa-nyeregből vezető úton -kenderkefű

Seprence

Harangvirág

Megérkeztünk a Rezső-kilátóhoz

A gyönyörű kilátás - a Duna túlsó partján már a Börzsöny látható


Feri...


...és mi ketten

Elindultunk a Thirring-körúton



Enyves zsálya

Kilátás a körútról


Már kezdenek feltűnni a hatalmas sziklák....







Itt láncok segítik a haladást - bár a képen nem látszik,
de nem volt egyszerű előrébb jutni








Báró Eötvös Lóránd emléktáblája a sziklán



Végig égbe nyúló fák.....


Egy újabb emléktábla....






Pihenő az egyik hatalmas szikla alatt












Kilátás a fák közül












A szikla alatt emberek, így jól látszanak az arányok....

...kicsit közelebbről, ugyanaz

Egy fatörzs, amiből mintha egy arc nézne kifelé 😀

Csomós harangvirág

A Siketek Mária kegyhelye...




A Fény-kapu. Felértünk!

Kilátás a Nagykilátóból.....


Szemközt a távolban a Vadállókövek....

...és még jobban ráközelítve itt van "Árpád sisakos fele"

Az I. és II. világháborús emlékmű...




Nagy királyaink emlékoszlopa....

...és közelebbi képek róla...







A kőből épült Báró Eötvös Lóránd menedékház....


...és a régi, a fából épült

Kiállítás a fa menedékházban....














2 megjegyzés:

  1. Szép és érdekes, de fárasztótúra lehetett ez is. Engem azok a sokféle kőből összegyúrt, hatalmas sziklák ragadtak meg leginkább. Én ilyent látva mindig arra gondolok, micsoda erő "működtek közre" míg ez, így "elkészült. Csodálatos dolgok ezek.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Elég fárasztó volt, és a képeken nem is látszik hogy milyen nehéz terep, legalábbis nekem.
      Nagy erők működtek közre, az biztos, azt hiszem elképzelni sem lehet....

      Törlés