a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2023. június 24., szombat

Kirándulás Klastrompusztán és a Klastrom-szirteken, fel a Kémény-szikláig


A Kesztölchöz tartozó Klastrompusztán, a pálos kolostorromoknál és a Klastrom-szirteken már sokszor kirándulunk, szeretjük ezt a környéket. Minden évszakban nagyon szép a táj, a hegyek, a szirtek, a sziklák....

A szirtek Kesztölc és Piliscsév felől egyaránt megközelíthetőek. Mi Kesztölc felől jöttünk, és a klastromromok közelében parkoltunk. Innen indultunk fel a szirtekre. Először a sárga sáv, zöld kereszt és Mária-út közös szakaszán haladtunk, majd az elágazás után a zöld kereszten a szirtekhez. A leglátogatottabb és leglátványosabb sziklája a 423 m magasságban lévő Kémény-szikla, ahol mi tovább időztünk, pihentünk és gyönyörködtünk a kilátásban.

Innen nem visszafelé, hanem egy kört téve értünk vissza a kiindulópontunkhoz, amikor érintettük a Remeték útját, a Pálos úton. Ez a Csévi-szirtek barlangjaihoz vezet el, melyek az Ariadne-barlangrendszer tagjai. Mi nem kerestük fel a barlangokat, régebben már jártunk ott, de akkor is csak a barlang előcsarnokáig merészkedtünk.
Itt, a Pálos úton is kicsit bóklásztunk, megpihentünk a kisebb-nagyobb kövekkel, sziklákkal "teleszórt" vadregényes, csendes erdőben.
 
A pálos rend alapítója, az esztergomi származású Özséb esztergomi kanonok a tatárjárás után az innen kissé délebbre emelkedő Csévi-szirtek oldalában nyíló hármas barlangban gyűjtötte össze a Pilis remetéit, akikkel 1250 táján a Szent Kereszt tiszteletére templomot emelt itt, majd kolostort létesített. A klastrom feltárt romjai szabadon látogathatók.

A kolostorrom nem, de a szirtek a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartoznak.

A felvételek 2023. május 20-án készültek.


Kedvenc útszakaszom a Pilis hegyei felé, a körforgalom Pilisvörösváron, ahol évszakokhoz, alkalmakhoz igazodva kedves életképet építenek meg. Most talán valamilyen futóverseny adta az alkotóknak az ötletet....

Már gyalogosan Klastrompusztán, a szirtek felé


Már fent járunk a szirtek környékén, kilátás Kesztölc felé...
Verőköltő bodobácsKutyatej

Erdei árvácska


Közönséges ínfű


Megérkeztünk a Kémény-sziklához

Távolban a Kétágú-hegy

Letekintés Klastrompusztára...Feri a szikla tetején

Sok apró, színes virágnak ad otthont a szikla....Én csak egy "emelettel" lejjebb pihenek...

Árvalányhajak vidáman hajladoznak a tavaszi napsütésben....


A távolban ismét a Kétágú-hegy

Ketten 😊

Ráközelítve a klastrom romjaira


Bodobácsok tömkelege


Már lefelé a Remeték útja felé...


A vadregényes, köves erdőrészlet a Remeték útján....
Visszaértünk Klastrompusztára - fent balra, a legnagyobb szikla,
a Kémény-szikla, ahol fent voltunk

És ráközelítve a sziklára

Egy másik szikla

Faragások a klastrom romjai előtt

A klastrom feltárt romjai....
4 megjegyzés:

 1. Szép ez a vidék - de én legjobban a csodás virágfotóidat szeretem !!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Az erdő mező virágai csodásak, kora tavasztól késő őszig gyönyörködhetünk bennük, de májusban nyílnak a legszebb virágok, mint mikor ezeket is fotóztunk 😊.

   Törlés
 2. Csodás képek! Hétvégén én is tettem egy túrát a Kémény-szikláig. Ugyanott ültem, ahol Te is le vagy fényképezve. Gyönyörű a Pilis! :) :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Vanilin, egyetértek veled, a Pilis csodás! Érdekes lett volna a sziklánál találkozni, ha egy időben jártunk volna ott... 😊.

   Törlés