a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2024. április 8., hétfő

A Nagy-Kevély sziklavilága


A Kevély-hegycsoport Pilisborosjenő és Csobánka között, a Pilisben terül el, a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként. Legmagasabb csúcsa a Nagy-Kevély 534 m, a Kis-Kevély 481 m, az Ezüst-Kevély pedig 415 m magas. A hegyvonulatot legkönnyebben Pilisborosjenő felől lehet megközelíteni, ahogy most is tettük, de ezen a kiránduláson csak a Nagy-Kevélyen jártunk.

A Kevélyeken sokszor jártunk már, ami mindig nagy élmény.Pilisborosjenőről indulva a Szent Donát utcából először a piros négyzet, majd a piros sáv jelzésen haladtunk, fel a Nagy-Kevély csúcsáig. Innen tovább lefelé a Kis-Kevély irányába mentünk, a piros sáv jelzésen, majd a Kevély-nyereg után balra kanyarodtunk le a sárga jelzésre, s a Nagy-Kevélyi-kőfülke (Szódás-barlang) mentén értünk vissza az autóhoz.

Nagyon szép kirándulóhely, fentről gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre. Teteje sziklás, mely változatos formákat ölt.

A felvételek 2024. március 15-én készültek.


Utunk eleje egy "vályúban" vezetett.....

...kövekkel tarkítva....

Erdei kutyatej

Nagy rókalepke

Ujjas keltike....
Ibolya

Kányazsombor

Homoki pimpó

Már közeledünk a tetőhöz....Itt már kilátás is adódott...Hegyi ternye...Már csak pár lépés, és felérünk a hegytetőre

Homoki pimpó....Csodálatos a kilátás....
Lent alattunk az "egri vár" romjai....

....és ráközelítve


A Nagy-Kevély sziklás teteje...
Kányazsombor

Odvas keltike


Bogláros szellőrózsa...


Kónya vicsorgó....
Verőköltő bodobácsok

Nünüke

Verőköltő bodobácsok

Atalantalepke

Bogláros szellőrózsa

Innen már indulunk lefelé

Tavaszi hérics


Tavaszi hérics....Egy kis pihenő


Kutyatej


Fürtös gyöngyike...


Nünüke....
A Nagy-Kevélyi-kőfülke (Szódás-barlang) mentén haladunk....
Leértünk....

....és ráközelítve a csúcsra, ahol mindig sok a turista


Itt már még messzebb van a Nagy-Kevély, közel a parkolónkhoz

Végezetül százszorszépek


4 megjegyzés:

 1. Nem mondanám, hogy barátságos terep, viszont a növényvilág elbűvölő ! És hogy mind nyílik már március közepén - az meg kissé ijesztő...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük! Nem volt mindenhol a legkönnyebb a haladás, de nagyon szeretjük a sziklás hegyeket, hegyoldalakat. A virágok gyönyörűek voltak mind. Idén az összes virág sokkal korábban nyílik, ami kicsit természetellenes, mint ahogy az időjárás is, sajnos.

   Törlés
 2. Csodás fotók, egy csodás kirándulásról. Öröm volt végig nézni a képeket. Mindig csodálattal nézem a kirándulásaitokat, mert ez a mostani sem volt egy könnyű galopp.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen Éva! Szép kirándulás volt, már többször jártunk itt is, mint sok helyen itt a Pilisben. De mégis mindig más, és mindig gyönyörködtető.

   Törlés