a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2021. január 12., kedd

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Nyugat-Dunántúl


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (közismertebb nevén szentendrei Skanzen) Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, mely 1974. óta látogatható. 63 hektáros területén a magyar nyelvterület népi építészete, lakáskultúrája, gazdálkodása és életmódja elevenedik meg a látogatók előtt. A múzeumban 8 tájegység helyezkedik el, a következő Erdély lesz, mely építése folyamatban van, átadása 2022-re tervezett.
A múzeum állandó kiállítása eredeti és áttelepített, illetve hiteles másolatban megépített épületek - lakóházak, gazdasági melléképületek, malmok, templomok - segítségével mutatja be a régmúlt vidéki örökségét tájegységekre tagolva. Az állandó szabadtéri kiállítás a XVIII. század közepétől a XX. század közepéig tartó időszakot öleli át.

A tájegységek, építési sorrendben: Felső-Tiszavidék, Alföldi mezőváros, Kisalföld, Nyugat-Dunántúl, Bakony és Balaton-felvidék, Dél-Dunántúl, Felföldi mezőváros, Észak-magyarországi falu.

Ebben a negyedik sorozatban a Nyugat-Dunántúl házai tekinthetők meg, s a többi is olyan sorrendben átható, ahogy haladtunk.

A tájegység leírása:

Az épületcsoport Nyugat-Dunántúl szűkebb területének, a Vas megyei Őrség, a Zala megyei Göcsej és Hetés vidék építkezését és lakáskultúráját mutatja be. Délnyugati határszélünk összefüggő erdőkkel borított, folyóvölgyekkel, kisebb síkságokkal szabdalt dombvidék. Az Alpok közelsége az egész vidéknek szubalpin jelleget kölcsönöz. A terület népének életét még a XIX. sz derekán is az önellátó gazdálkodás jellemezte. Az agrártermelésben jelentősebb szerep jutott a legeltetésen és szénagazdálkodáson nyugvó állattartásnak. A szántóföldi növénytermesztés alacsony szintű volt. A lakosság részben paraszti életformát követő határőr eredetű kisnemes, részben jobbágy sorban élő paraszt volt. A terület sajátos természeti, gazdasági és társadalmi viszonyai révén napjainkig megőrizte szeres, szórt településformáját, archaikus építészeti kultúráját, régies bútorait, használati tárgyait. A múzeumi együttes lakó- és gazdasági épületei a vidék hagyományos fa- és sövényfalas építkezésének változatait képviselik. Berendezésük pedig közel száz év változó lakáskultúráját öleli fel a XIX. sz. elejétől az 1930-as évekig. A múzeumi faluközpontból kivezető út mentén nyugati határszélünk szőlőhegyi építményei, a présházpincék különböző típusai sorakoznak a szőlőskert mellett.


A felvételek 2011. október végén készültek.


A tájegység épületei: 1. udvar, Szentgyörgvölgy; 2. udvar, Vöckönd; 3. udvar, Kondorfa; 4. udvar, Baglad; 5. udvar, Rédics; 6. kovácsműhely, Szentgyörgyvölgy; 7. kerített ház, Szalafő; 8. présházpince, Bocfölde; 9. ikerpince, Letenye; 10. szobás présházpince, Rédics; 11. présházpince, Lendvadedes; 12. pince, Kőszeg; 13. zalai szőlőskert.

A tájegység Braille-írásos makettje

Rédicsi szőlőskert és pincék

Rédicsi szobás présház

A szalafői kerített ház leírása

A szalafői kerített ház...



A ház belseje....






A bagladi lakóház leírása

Bal oldalt a bagladi lakóház, középen a felsőszenterzsébeti harangláb, jobb oldalt a kondorfai iskola

A harangláb közelebbről

A harangláb a bagladi lakóházzal

A bagladi lakóház

A bagladi lakóház szénatárolója

A bagladi lakóház konyhája

Szobája....

....és kamrája...


A kondorfai iskola leírása

A kondorfai iskola épülete...


Az osztályterem

A ház szobája...


A konyha...



A szentgyörgyvölgyi lakóháznak és portájának leírása

A szentgyörgyvölgyi lakóház

A konyha

A szoba...



A vöcköndi lakóház leírása

A vöcköndi lakóház

A lendvadedesi kereszt leírása

A kereszt



A Skanzenhez kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése