a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2019. augusztus 20., kedd

Kirándulás Pilisszentlászlóról a Telgárthy-rétig


Kétszer is jártunk már itt, 2010 nyarán és 2012 áprilisának végén. Mindkét alkalommal Pilisszentlászlóról indultunk, odafelé a Pap-réten keresztül mentünk, visszafelé pedig a völgyben jöttünk.

Most is Pilisszentlászlóról indultunk, a Honvéd utcán észak felé, és az Apáti-kúti-patak völgyében akartunk végigmenni a Telgárthy-rétig. Egy darabig mentünk is a piros jelzés mentén, a meder mellett, de amikor másodszor is át kellett volna kelni a patakon, akkor megfutamodtunk. 
Néhány évvel korábban még ez nem okozott gondot, kalandosnak is tekintettük, de most már óvatosabbak vagyunk. Ezért inkább visszafordultunk és egy újabb lovas úton mentünk tovább, ami a Pap-rétre vezet. Egy magasles mellett vitt az út, ahonnan nagyon szép volt a kilátás egészen visszaláttunk Pilisszentlászló külső részére, és a hegyek között ki lehetett látni a Börzsöny felé is. 
A Pap-rét közelében, a Pap-réti vadászházat érintve jutottunk ki a hosszú kanyargós aszfaltútra, ami kerékpáros út is egyben, és ami egészen Visegrádra vezet. Az úton több híd is ível át a patak felett, ami Pilisszentlászló közelében ered, és Visegrádon a hajóállomás közelében ömlik a Dunába. 
Visegrádról egyébként autóval is megközelíthető a Telgárthy-rét, a Magda-forrásig, ezért mindig sokan látogatják a rét környékét.

Most visszafelé is ugyanezen az úton mentünk vissza Pilisszentlászlóra, amelyen jöttünk is. Így a kirándulás alatt több mint 23 km-t tettünk meg, 480 m szintkülönbséget győztünk le - 350 m-ről indulva felmentünk 510 m magasra, ami a Pap-rét közelében volt, majd leereszkedtünk a Telgárthy-réthez, ahol már csak 190 m-en voltunk, majd vissza ugyanígy.

Az egész környék a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. 

A felvételek 2019. június végén készültek.


Apáti-kúti-patak eleje


Itt gondoltuk meg magunkat, és visszafordultunk

Már a lovas úton megyünk

Az úton lévő magasles - a magasban...


A magaslessel szembeni hegyoldal
A kora nyár szebbnél-szebb virágai, a magasles környékén....

Tovább a Pap-rét felé....
Köröző ragadozók


Kilátás a Börzsöny felé...


A Pap-réti vadászház
A hosszú kanyargós aszfaltútMár közel a Telgárthy-réthez....Horgásztó...Vízlépcső az Apáti-kúti-patakon a horgásztó közelében...
Millecentenáriumi emlékoszlop a Telgárthy-réten

A Magda-forrás melletti érdekes, sziklás patakmeder, a hatalmas sziklatömbbel...

A Bertényi Miklós Füvészkert bejárata

Étterem a füvészkert környékén

Kis pihenő a réten....Érdekes repülő rovarok a patak felett....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése