a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2021. március 14., vasárnap

Az idei tavasz első kirándulása, a pilisszentléleki pálos kolostorromtól a Szakó-hegyig


A meteorológiai tavasz beköszöntével első kirándulásunkat a Visegrádi-hegységben kezdtük. A pilisszentléleki pálos kolostorromtól indultunk, mint egy héttel korábban, de most észak felé vettük az irányt, a Szakó-nyergen keresztül a Szakó-hegy tetejéig. Mivel még nincsenek lombok a fákon, így nagyon szép kilátás nyílt a Dunára, Visegrádra, a Vadálló-kövekre és a környék többi hegyére.
A természet még őszies színekben fogadott, de már kezdett éledezni, s amikor figyelmes szemmel jártunk, megláttuk a március egyik első virágát, a pirosló hunyort.
Kb. 200 m szintkülönbséget tettünk meg, a romoktól 370 m magasságától az 570 m Szakó-hegy tetejéig, a táv 9,5 km volt. A piros sáv jelzésen indultunk, majd a zöld kereszten folytattuk utunkat, átkelve a Pilismaróti-patakon, a Hoffmann vadászház és a Hoffman-forrás érintésével. 
A Szakó-nyeregtől már a zöld sávon haladtunk tovább, fel a hegy tetejéig, majd lefelé a hegy mellett egy jelzetlen földúton indultunk vissza, mely ismét találkozott a zöld kereszt jelzéssel, s így értünk vissza a romokig, ahol parkoltunk.

A felvételek 2021. március 7-én készültek.


Utunk elején, még kicsit fázósan

Itt még a jég uralkodott

Mohával borított kövek - örültünk, hogy egy kis zöldet is látunk már....Megérkeztünk a Pilismaróti-patakhoz, melyen át kellett kelni...Kis vízesés az erecskén

Már a patak túlsó oldala, kis bakancs mosással sikerült az átkelés....


A patak közelében áll a Hoffmann vadászház...Pihenő a Hoffmann-forrásnál...

A forrás táblái...


Csörgedezik a forrás vizeIlyen kora tavaszi virágot már előző években is láttunk, nevét sajnos nem tudjuk

Égig érő fákFelmegyünk erre a kis magaslatra, Feri már ott jár


A dombról lefelé nézve, ameddig ellátniA Szakó-nyereg útjelző táblája. Mi innen a zöld sáv jelzésen haladtunk tovább, a Szakó-hegyre.

A gyönyörű pirosló hunyorok, amiből néhány szép példányt sikerült észrevennünk...
Úgy néz ki, hogy idén sem marad el a tavasz 😊

Tovább felfelé

A Szakó-hegy tetején, 570 m magasan

Kilátások a Duna felé...

A távolban Visegrád
Itt pedig a Vadálló-kövek vonulata....

...és ráközelítve....
Mint egy óriás madár ujjaiIsmét Visegrád

Már lejöttünk a Szakó-hegyről...
Hazafelé....2 megjegyzés:

  1. Gondolatban veletek lehettem e nagyon szép képek láttán. A természet újra éled,nem lehet becsapni. Szép kirándulás volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük kedves Margó, örülünk hogy neked is tetszik ez a szép táj. Nagyon jó kirándulás volt, jó volt látni az éledő természetet....

      Törlés