a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2022. április 29., péntek

A Jági-tanösvény végigjárása


A Jági-tanösvény a Budai-hegységben, a Kis- és Nagy-Szénás vidékén, Pilisszentiván közelében található, a Jági-tó térségében, 10 állomással. Végigjárását a pilisszentiváni futballpályától kezdhetjük. A tanösvény névadója a Jági-tó, mely a második állomás. Az Európa Tanács a területnek 1995-ben Európa Diplomát adományozott. Az útvonal szabadon látogatható, hossza 4,1 kilométer, az állomások száma 10, mely könnyen végigjárható. 

A tanösvényről egy részletes leírást ITT lehet letölteni.

Ezen a szép április eleji napon kellemes sétát tettünk, végig a tanösvényen, ahol már szépen zöldellt az erdő, sok fa, bokor is virágba borult.

A felvételek 2022. április 11-én készültek.


Indulás a tanösvényen....Az 1. állomás: Hárshegyi homokkő

A régi kőfejtő udvara, ahol homokkövet bányásztak egykor....


A homokkő rétegek közelebbről
Fürtös gyöngyike

A 2. állomás: A Jági-tó, mely éppen eléggé ki van apadva....

A tó neve a sváb Jáger, azaz vadász szóból származik, mely kedvesen becézve lett Jági. Az 1940-es évek végén a Jági-patakon két völgyzáró gátat építettek, azzal a céllal, hogy a keletkező tavacskákban pisztrángot tenyésszenek. A terveket azonban keresztülhúzta egy bányafejlesztés. Az új földalatti vágatrendszerek miatt a Jági-források vízhozama jelentősen csökkent, sőt gyakran el is apadt. Az évtizedek során kis lápos vidék alakult ki, melyből egy kis patak csurdogált végig az út mentén a falu felé. 1985-ben az alsó tó medrét újra kikotorták, azóta szinte folyamatosan víz borítja. Vízellátása azonban száraz évszakokban bizonytalan, hiszen főleg csapadékra épül.

Élet a tóban...

...ahol éppen dúlt a békanász...


Ezt a békát a tavacska partján láttuk meg, teljesen mozdulatlanul. Akár énekelhettük is volna, hogy "száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol..." 😁

A tó melletti bokrokon a távolból pillantottuk meg ezt a kedves kismadarat


Indulunk tovább a 3. állomáshoz...Kutyatejek

Ibolya


Ujjas keltike

Nagyon megtetszett ez a száraz fatörzs darab, mintha valamilyen állat lenne, nekem vidrára hasonlított


Még szerencse, hogy nem törtem le a fa ágát 😂

Megérkeztünk a 3. állomáshoz: Akácos

Szén cinke

Fáról függő madáretető


Tovább az erdőben...

Hol bujkálnak a kis madarak?

Fahíd az Aranyhegyi-patak felett....


A híd már a túloldalról nézve

Felfelé a 4. állomáshoz


Visszatekintés a Csúcs-hegy, a Hármashatár-hegy, a Zsíros-hegy, és az Iváni-hegy felé

A 4. állomás: Kilátás a Kis- és Nagy-Szénásra


Ráközelítve az Iváni-hegyen álló Ördög-toronyra

Kucsmagomba

Virágzó fák...

Fából készült talán kilátó vagy apró menedékház maradványai


Az 5. állomás: Fák a Hársas-forrás körül.
A táblán: Lombok alatt, cserjék között, ehető és mérgező gombákkal....


Tovább a 6. állomáshoz...


Rengeteg keltike virágzott...
A 6. állomás: A holtfa lakói; Kik jártak előttünk az erdőben?

A holtfa lakói - Az erdőhöz hozzátartoznak a lábon száradó és a már kidőlt fatörzsek, a földben korhadó tuskók, illetve a kusza ágkupacok is. Nem is gondolnánk, mekkora kincset jelentenek ezek a már elhalt fás részek. Egy fa pusztulása után is sokféle élőlénynek nyújt táplálékforrást, búvó-, szaporodó- és élőhelyet. Az elpusztult fák részei lassan tűnnek el a helyükről, hiszen a lebontásukat végző élőlények sokáig végzik hasznos munkájukat, mire a faanyag újra visszakerül a tápanyag körforgásába. A holtfa nélkülözhetetlen része a fajgazdag erdőnek.


Kik jártak előttünk az erdőben?


Keltike "szőnyeg"....


A 7. állomás: Kétezer éve a Hárs-erdőn

2000 éve egy település volt itt, ahol mezőgazdasággal foglalkozó emberek éltek. A számos innen előkerült épületvasalat azt bizonyítja, hogy ebben az időszakban kőalapozású, faszerkezetes, fazsindellyel fedett épületek álltak itt. Az itt élő kelta eraviszkusz törzs az akkoriban kiépülő római közigazgatás során betelepülőkkel kereskedhetett. Valószínű, hogy tőlük származnak az itt előkerült kézi malomkövek, szerszámok, római érmék, fibulák és kerámiatöredékek java. A település valószínűleg a germán-szarmata háborúk alatt (Kr.u.168-180) nagy károkat szenvedett, elnéptelenedett. Egy szép csúszka....A 8. állomás: Gémeskút a Hárserdőnél

Egy megszeppent "erdei manó"


Talán egy Süvöltőhöz volt szerencsénk


A 9. állomás: Emlékhelyként szolgáló ún. kép-kő


A 10. állomás

Innen már nemsokára visszaértünk a kiindulópontunkra, s ezzel befejeződött a kirándulásunk....Végezetül az alábbi kép, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapjáról származik, és a tanösvény útvonalát mutatja.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése