a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2022. február 28., hétfő

A tél utolsó hétvégéje a Hármashatár-hegyen, a Nagyfejű csajkó tanösvény mentén


A Hármashatár-hegy a Budai-hegység északi-északkeleti részében, a Budai tájvédelmi Körzet területén helyezkedik el, legmagasabb pontja 495 méter magas. Itt áll 2016. áprilistól a fából készült Guckler Károly-kilátó. A hegy nevét a XIX. században kapta, mert 1873-ig a hegycsúcson találkozott Buda, Óbuda és Pesthidegkút közös hármas határa. A csúcs ma Budapest II. és III. kerületének határvonalán fekszik.

A Hármashatár-hegy kedvelt kirándulóhelyünk, sokszor túrázunk itt, felmegyünk a tetejére. A blogomon is már több bejegyzés látható róla. Hozzánk közel esik, s ha nem tudjuk, hogy hova menjünk kirándulni, ez mindig jó célpont. Kora tavasztól őszig nagyon sok szép virág nyílik itt, most is már előbukkant az első leánykökörcsin, meglepetésünkre és nagy örömünkre. Pedig még csak február van, általában márciusban, áprilisban szokott virítani.

Megközelíteni a Szépvölgyi útról szoktuk. A Fenyőgyöngye Vendéglő után még lehet menni autóval, itt már erdőben, egészen a 65-ös busz végállomásáig, ahonnan már csak gyalogosan lehet haladni. A környéken lehetőség van parkolni is. Innen a zöld sáv jelzésre kanyarodtunk, majd az Országos Kéken folytattuk utunkat a hegy tetejéig.

2021. júniusában adták át itt, a Szép-völgyi erdőben - melyen keresztül jutunk fel a Hármashatár-hegy tetejére - a 7 állomásos Nagyfejű csajkótanösvényt, és ennek keretében, e mentén a fajátékokból álló játszóteret. Amit a hegyről lefelé jövet mi is kipróbáltunk....

A felvételek 2022. február 25-én készültek.


Már majdnem felértünk a hegy tetejére, elhaladtunk egy adótorony mellett is


Lassan talán itt a tavasz

Háttérben a 495 m magasan álló Guckler Károly-kilátó







Kilátások a kilátó tetejéről....






Már lefelé a hegyről.....

....ahol rábukkantunk az idei első leánykökörcsinekre....



Duzzadó rügyek.....



Ismét a kökörcsinek....


Pesthidegkút régi köve....

Lefelé a köves úton...




A Nagyfejű csajkó tanösvény útjelző táblája több helyen igazít útba

Az első információs tábla

A játszótér

Meggyvágó

Hamvas küllő

Pannongyík

Közönséges mókus

Végül a névadó nagyfejű csajkó

Kipróbáltuk a mászókákat....

....és a hintákat is....




A játszótér mellett piknikezésre is van lehetőség



Hidegkút és Buda határát jelző, 1863-ból való kőoszlop


Itt még az ősz az úr, de reméljük hamarosan megérkezik a várva-várt tavasz is....




Újabb erdei pihenőhely





4 megjegyzés:

  1. Remek hely, szuper képek! :) Nagyon jó nézegetni a fotóidat, felidézik bennem, amikor ősszel én is ezen a helyen kirándultam. A kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a városra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Vanilin, örülünk hogy te is szereted ezt a környéket, és a kirándulásokat 😊.

      Törlés
  2. Szép hely és barátságot játszótér! Jó volt kicsit hintázni? Lányomék szeretnek kirándulni majd mondom nekik merre menjenek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva! Szép a környék és az egész Pilis, akinak módja van rá, használja ki a jó időt, és minél többet járja a természetet 😊.

      Törlés