a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2021. június 21., hétfő

A Fehér-hegy megmászása


Ezen a kellemes nyári napon a Pilisben kirándultunk, a közeli Pilisborosjenőről a Fehér-hegyre. A hegyről csak némi kilátás nyílt, viszont az út jó meredeken vitt fel a hegytetőre, de kárpótolt az itt fogadott látvány, ugyanis a hegy teteje telis-tele van zegzugos, vadregényes sziklákkal.
Innen lefelé jövet már kevésbé lejtős utat találtunk, aztán nagyon szép kilátás nyílt az "egri várra" és a mögötte magasodó Kevélyekre. A Kevélyeken is, és a várnál is sokszor jártunk már, de erről a szemszögből még egyiket sem láttuk.

Pilisborosjenőről indultunk, a Süllő utcából, majd a Fogoly utcán át a Vadkacsa utcán keresztül jutottunk el a zöld sávról a kék kereszt jelzésű útra. Ezen haladtunk észak-nyugat felé, míg el nem értük újra a zöld sávot. Egy darabig ezen haladtunk, nem sokáig, kb. 200 métert. Utána jobbra rátértünk egy jelzetlen útra, ami jó meredeken felvitt a Fehér-hegyre, 288 m magasra. Lefelé jövet szintén jelzetlen úton haladtunk tovább kelet felé, érintettünk egy felhagyott murvabányát, majd a az "egri várral" szembeni magaslatra értünk ki. Innen szép kilátás tárult a Kevélyekre, az előtte álló várra és a Teve-sziklára. Ezután visszaértünk a kék  kereszt jelzésre, majd Pilisborosjenőre, ahol az autót hagytuk.
 
A Fehér-hegy és az egész bejárt környék is a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.

A felvételek 2021. június 12-én készültek.


Indulunk Pilisborosjenőről...



Olajfűz virága

Ezerjófű

Már a Fehér-hegyre vezető dimbes-dombos úton járunk....

...de a meredek csak most jön...


Erdei ölelés 😍

Némi kilátás egy facéleamezőre. Más néven mézontófű, ami egy világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövény. Felhasználják zöldtrágyának, méhlegelőnek, takarmánynak, dísznövénynek is.

...és ráközelítve.


Mindjárt odaérünk a kőhöz, ahol megpihenhetünk....


Már a sziklás hegytetőn járunk....


Sok szép virág nyílt...


Kutyatej - mindenhol rovarok, bogarak




Kilátás a Házi-réti horgásztóra

Nem érzékelhető jól a képen, de itt a mélybe szakadnak le a kövek


Kukucs, merre vagy?


Most már látlak! 😊

És újra az előbbi tó



Érdekes lyukacsos szerkezetű sziklák




Gólyaorr

Kilátások a Fehér-hegy tetejéről...



Vadrepce








Mindketten

Szarvaskerep


A felhagyott murvabánya....


Hű de kicsi vagyok! Vagy a bánya területe nagy?....






Egy nagyon apró virágú, alacsony kis növény....

...ami kinagyítva nagyon szép volt.

Még a hangya is óriási rajta....




Harangvirág




A Kis-kevély sziklái


Háttérben a Kevélyek vonulata, Feritől balra a távolban az "egri vár" látszik, ahol már sokszor kirándultunk, de mindig szívesen....

...és ráközelítve a vár. Aki még nem hallott volna róla, itt forgatták 1968-ban gyerekkorunk kedvenc filmjét, az Egri csillagokat. Akkor valahogy sokkal nagyobbnak, magasabbnak tűnt a vár....

Feri előtt egy szép bakszakáll "lámpabúrája"....

...és ráközelítve

Továbbra is a Kevélyekkel szemben, útban Pilisborosjenő felé...

...ameddig a szem ellát


A távolban a sziklafal előtt a másik kedvencünk, a Teve-szikla...

....ami itt már jobban látszik....

...itt pedig még jobban kivehető a szikla formája

Árvalányhajak

Egy szép pipacs

A füvek mögött újra a Teve-szikla sejlik....

....itt már élesen rajzolódik ki...




Galacsinhajtó bogarak. Nagyon dolgoznak!

Egyre közelebb a kiindulási pontunkhoz...





6 megjegyzés:

  1. Ismét nagyon szép helyen voltatok. Gondolom az erdőben jobban ellehetett viselni a hőséget?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva! Itt még tíz nappal ezelőtt voltunk, akkor még szerencsére nem volt ez a kánikula. De persze az erdőkben mindig kellemesebb a hőmérséklet.

      Törlés
  2. Kedves Katalin! Mindig nagy érdeklődéssel olvasom a bejegyzéseid, mert olyan helyekre kalauzolsz minket, ahol vagy már jártunk vagy biztosan elmegyünk majd. Ez a mostani is remekül hívogat. Köszönöm a virtuális invitálást.
    A múlt hétvégén a közelben jártunk mi is, ezért akadt meg jobban a szemem a "Némi kilátás a Házi-réti horgásztóra" feliratú képeden. Az a gyönyörű liláskék nem tó, hanem egy facéleamező. Miatta mentünk, csak vasárnapra már nem volt ennyire pompás. :( Az a növény pedig, amit nagy pongyolapitypangként említesz egy bakszakáll. :)
    Köszönöm a remek fotókat is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a helyesbítést, kiegészítés, már mindent javítottam. 😊
      A horgásztó aláírás véletlen volt, mikor feltöltöttem a képeket még kicsik, és elnéztem. Pedig már ott néztük, hogy mi lehet ez a lila virágmező, először azt gondoltuk hogy levendula. Készítettünk is egy képet róla, ráközelítve, most ezt is feltöltöttem.
      További jó kirándulásokat kívánunk! És ha máskor is találsz pótolni valót, szívesen vesszük, ha jelzed, mert sajnos sok virágnak sajnos nem tudjuk a nevét.

      Törlés
  3. De örülök, hogy nem vetted zokon!☺ A virágokat én is sokszor csak a google lens segítségével ismerem fel. Ha használod a google fotók alkalmazást okostelón, akkor bármelyik feltöltött fotódról megmondja, mi van rajta.😊 Csodaszép az a keskenylevelű ezüstvirág. Sajnos soha nem láttam még élőben, sőt, azt sem tudtam, hogy létezik.😄 Ezután figyelmesebb leszek, hátha egyszer rátalálunk véletlen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen az újabb infót. Végül is a számítógépen kerestünk rá a virágokra, itt: https://images.google.com/ mivel fényképezni nagy fényképezőgéppel szoktunk, és a képeinket számítógépen tároljuk. Bár a telefonom is elég jó képeket csinál, de az igazi gép mégis más. 😄
      A keskenylevelűt megtaláltuk, olajfűz. Ez egy nagy fa volt, de már ott is mondtuk, hogy hasonlít az olívafára. 😄

      Törlés