a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2021. január 18., hétfő

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Bakony és a Balaton-felvidék


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (közismertebb nevén szentendrei Skanzen) Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, mely 1974. óta látogatható. 63 hektáros területén a magyar nyelvterület népi építészete, lakáskultúrája, gazdálkodása és életmódja elevenedik meg a látogatók előtt. A múzeumban 8 tájegység helyezkedik el, a következő Erdély lesz, mely építése folyamatban van, átadása 2022-re tervezett.
A múzeum állandó kiállítása eredeti és áttelepített, illetve hiteles másolatban megépített épületek - lakóházak, gazdasági melléképületek, malmok, templomok - segítségével mutatja be a régmúlt vidéki örökségét tájegységekre tagolva. Az állandó szabadtéri kiállítás a XVIII. század közepétől a XX. század közepéig tartó időszakot öleli át.

A tájegységek, építési sorrendben: Felső-Tiszavidék, Alföldi mezőváros, Kisalföld, Nyugat-Dunántúl, Bakony és Balaton-felvidék, Dél-Dunántúl, Felföldi mezőváros, Észak-magyarországi falu.

Ebben az ötödik sorozatban a Bakony, és a Balaton-felvidék házai tekinthetők meg, s a többi is olyan sorrendben látható, ahogy haladtunk.

A tájegység leírása:

A Bakony és a Balaton-felvidék Magyarország legkiterjedtebb kőépítkezési területe.
A természeti viszonyok a Balaton-felvidéken a szőlő- és bortermelésnek kedveztek elsősorban, a Bakonyban pedig az erdők legeltetéssel, fakitermeléssel való hasznosítása és számos iparág háziipar űzése biztosította a lakosság megélhetését.
A történeti Zala és Veszprém megyéhez tartozó terület megfogyatkozott népessége a török korszak után magyar, német, szlovák telepesekkel gyarapodott, innen a táj etnikai, vallási sokszínűsége.
A vidék társadalmában a középkortól jelentős szerepet játszott a sokszor paraszti módon élő kisnemesség. A XVIII. századtól kizárólagossá váló kőépítkezés jellegzetességeit bemutató múzeumi épületegyüttes a faluközpontba vezető utcasort jeleníti meg, a domboldal tetején a katolikus templommal.
A négy porta a Bakony, Balaton-felvidék népének társadalmi tagozódását, jellemző gazdálkodásmódját  reprezentálja a XIX. századtól az 1940-es évekig terjedő időszakban. A faluközponttól távolabb szőlőhegy, katolikus temető, kálvária, vásártér, erdei építmények csatlakoznak a tájegységhez.


A felvételek 2011. október végén készültek.


A tájegység épületei: 1. vízimalom, Nyírád; 2 lakóház, Kádárta; 3. lakóház, Mindszentkálla; 4. lakóház, Szentgál, 5. templom, Óbudavár; 6. lakóház, Nyírád; 7. közkút, mosó, Köveskál, 8. tűzoltószertár, Köveskál, 9. kálvária, Gyulafirátót, 10. katolikus temető, 11. cédulaház, Kapocs, 12. olajütő, Szentjakabfa, 13. présház, Balatoncsicsó; 14. présházpince, Pécsely; 15. présházpince, Pécsely.


A tájegység Braille-írásos makettje

A nyirádi vízimalom leírása

A nyirádi vízimalom...

A malomkerék

A malom belseje...



Malomkövek az épület mellett

A kádártai porta leírása

A kádártai lakóház...



A kádártai ház szobája....

...és konyhája....


A disznóól

A mindszentkállai porta leírása

A mindszentkállai lakóház....


A méhes

A konyha....


A szoba....


Az óbudavári katolikus templom leírása

Az óbudavári katolikus templom

Kőkereszt a templom mellett

A szentgáli porta leírása

A szentgáli porta, háttérben az óbudavári templom

A szentgáli lakóház gangja

A szentgáli ház szobája...



A konyha....







A szabad füstös kémény



Kamra...


A nyirádi porta leírása

A nyirádi lakóház....



A ház szobája

A konyha

Kamra

A pajta

A köveskáli közkút és mosó leírása

A közkút...

...és a mosó...


A köveskáli tűzoltó szertár leírása

A köveskáli tűzoltó szertár épület...

...és a belseje...


Búcsú a Balaton-felvidéktől....



A Skanzenhez kapcsolódó összes bejegyzés:

2 megjegyzés:

  1. Most,hogy nem mehetünk sehova bizony nagyon jó volt nézegetni ezeket a képeket.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Margó! Igen, valahogy így van. Rossz az idő is, most nem kirándulunk, ezért van időm a lemaradások pótlására. Már évek óta szerettem volna feltölteni a Skanzent, most végre sikerül 😁.

    VálaszTörlés