a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2013. szeptember 18., szerda

Kolostornézőben Budaszentlőrincen


A Budai-hegyek egyik népszerű kirándulóhelye, illetve az innen induló kirándulások kiindulópontja a Szépjuhászné megálló.

Mi is kétszer jártunk itt 2010. tavaszán, április végén és május elsején. E két alkalommal készült felvételek vegyesen láthatóak itt.


A Budaszentlőrinci Pálos kolostor romjai a Budakeszi út 91–95. alatt, a Szépjuhásznénál

A kolostor a XIV. században épült. A pálos rend alapítója Boldog Özséb, esztergomi kanonok volt. A Pilis remetéit ő telepítette az első kolostorukba, a klastrompusztaiba. Az 1300-as esztendő nagy változásokat hozott a rend életében: Lőrinc, pálos rendi szerzetes elhatározta, hogy a budai hegyekben egy monostort építtet. 1301-ben meg is kezdődtek a Szent Lőrinc kolostor építési  munkálatai a mai Szépjuhászné-nyeregben. Később Budaszentlőrincnek nevezték el a falut, ahol a kolostor állt. Az építkezést Lőrinc, a rend vezetője irányította. 1304-ben már itt tartották a pilisi Szentkereszt helyett a rendi nagykáptalant, tehát az épületek nagy része ekkor már állhatott. A kolostort Károly Róbert, és később Nagy Lajos adományai virágoztatták fel. Budaszentlőrinc a rend nemzeti és nemzetközi központja volt évszázadokon át.

Kereszt az egykori szentély helyén


A téglapadlózat részlete


Szenteket és zarándokhelyeket bemutató tábla


A kolostor történetének leírása

Alaprajzok fába vésveA kolostor romjai a Budakeszi út felőli oldalról nézveRemete Szent Pál fába faragott domborműveSzépen nyílnak a virágok az egykori kolostor helyén


Az 1486-ban épült kápolna romja, egy kicsit távolabb a kolostortól, a Szépjuhásznétól ide vezető út mentén

Egy aranyos kis madárka a romok közelében

Végül egy érdekes légifelvétel, melyet a Wikipédiáról "vettem kölcsön"


A Szépjuhászné megállóhely és környéke

Szépen virágzó magnólia, más néven tulipánfa, a Szépjuhászné megálló mellett....
A Gyermekvasút - az egykori úttörővasút - Szépjuhászné megállója....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése