a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2020. október 1., csütörtök

A Tatai Fényes Tanösvény csodálatos lápvidéke


Kedves barátaink ajánlották ez a csodálatos helyet, amiről eddig mi még csak nem is hallottunk. Így ezen a szép kora őszi napon ellátogattunk ide, ami tényleg egy különlegesség.
Növény- és állatvilága egyedülálló, de a sokféle állat közül - melyek itt laknak -, sajnos csak kevesen mutatkoztak meg. Egy teknőst, halakat, egy kicsi békát és egy-két madarat láttunk. Valószínű ebben az is közrejátszott, hogy vasárnap lévén nagy volt a látogatottság és ezáltal a zaj is.... de nagy élmény volt végighaladni a cölöpökön nyugvó fapallókon, felmenni a kis kilátóba, és átmenni a tó feletti kifeszített kötélhídon - ez utóbbin én nem mentem át, csak a férjem, de hát valakinek fényképezni is kellett közben 😊.

Aki Tatán jár, és még nem volt itt, annak szívből ajánlom ennek a fantasztikus tanösvénynek a végigjárását!

Részlet a tanösvény honlapjáról:

"Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. A tatai ökoturisztikai tanösvény ideális célpont családosok és iskolai csoportok, valamint az aktív pihenés iránt érdeklődő turisták számára.

A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett Pókbangó, a Fehér tündérrózsa és a Selymes boglárka. Ezenkívül jelentős a helyi madárfauna: az Erdei fülesbagoly és a Pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett Cigányréce is."

A felvételek 2020. szeptember 13-án készültek.


A bejárati kapu kívülről...

...és rajta a tanösvény térképe

Már bent


Ismerkedés a lápvidékkel


Elérkeztünk a kilátóhoz....

Kilátások fentről....




Itt egy-két úszkáló és tollászkodó madarat is láttunk






A kilátó tetején...




A kilátó már ismét lentről


Ilyen fapallók vezetnek végig a tanösvényen...





Halak...



Egy teknős















A nagy tó, amin át lehet csónakázni, és átmenni a kötélhídon....
 


Feri már indul is...



Szia!








Egy-két tavirózsa is nyílt még...





Itt egy aranyos kis béka, alig vettük észre...

...és egyre közelebbről...



Ismét halak...









És már indulunk kifelé - a bejárati kapu belülről



4 megjegyzés:

  1. Szép időtök volt és kellemes séta lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Különleges,csodálatos növény és állatvilág! És milyen tiszta a víz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban csodálatos volt, örülünk, hogy megnézhettük, ajánlom mindenkinek 😀

      Törlés