a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2017. november 26., vasárnap

Májusvégi kirándulás a Zajnát-hegyekben


A Zajnát-hegyek a Pilis déli részén található. 1927-ben Dévényi Antal erdőmérnök tervei alapján a nagymérvű fakitermelés helyén a dolomit sziklákat betelepítették feketefenyőkkel. Nagyon nagy munkát végeztek, teraszokat alakítottak ki deszkákból, facölöpökből, és ide ültették a fenyőket. Ezek a teraszok még ma is láthatóak, a fenyők mára pedig már hatalmasra nőttek.

Már sokszor jártunk itt, nagyon szeretjük ezt a tájat, a sziklákat. A Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti Kopár Csárda (10-es út, 23 kilométerkőnél) közelében indul a piros jelzés, mi mindig itt szoktuk parkolni, innen indulunk fel.
A hegy tetejéről szép kilátás nyílik a környező hegyekre, ellátni Pilisszántótól a Kevélyekig és Pilisvörösvár felé a Budai-hegyekig.
Még késő ősszel és télen is szép a táj, mivel a fenyőknek köszönhetően mindig minden szép zöld. A kevés talajjal befedett hegyoldalakon az érdekes formájú sziklaformációk között kellemes kirándulásokat tehetünk, melyek itt és itt láthatóak, a régebbi bejegyzéseimben. Most csak egy könnyedebb utat jártunk végig....

A felvételek 2017. május végén, a születésnapomon készültek.


Indulunk felfelé, a jól jelzett úton




Az első kilátás


Buckás ösvényeken vezet tovább az út...




Már feltűnik egy-két szikla is...





A kopár sáv alatt a néhány évvel ezelőtt épített gázvezeték húzódik





Haladunk tovább a gerincen, ahonnan nagyon szép a kilátás...









A teraszos rész. Sok ilyen facölöpökkel és deszkákkal védett szakaszt láthatunk..













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése