a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2019. március 25., hétfő

Kirándulás az Iváni-hegy védett kincsei között, az Ördög-toronynál


A Budai-hegység északi részén fekvő Pilisszentiván felett magasodik az Iváni-hegy, oldalában találhatóak az Ördög-tornyok és a Jági tanösvény, melyek a Duna-Ipoly Nemzeti Park részei, a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület fokozottan védett természeti kincsei.
A pilisszentiváni sportpálya mellől 200 m magasságból indultunk a a piros sáv jelzésen. A fokozottan védet terület drótkerítéssel övezett, de egy-két helyen létrák vannak elhelyezve, ezeken lehet bejutni a bekerített részre. Újabban már felemelhető csapóajtókkal is el van látva a kerítés, így még könnyebb az elkerített részre bejutni. Mi itt mentünk be: N47 36.312 E18 52.669. 
A 31 m magas Ördög-torony kb. 300 m-en található, a N47 36.229 E18 52.650 koordinátáknál.

A Kis-Ördög-toronyhoz még tovább kell felkapaszkodni a hegyoldalon, ez 370 m magasan, itt található: N47 36.155 E18 52.440. Hogy pontosan melyik az, nem tudjuk, mert felfelé igyekezve láttunk egy hasonló, torony szerű sziklát, de a GPS adatok a gerinc tetején jelölik meg.
Az Ördög-toronyhoz elég meredek út vezet fel, legalábbis nekünk az évek elteltével egyre meredekebb lesz 😰.  De járható....

Előtte már két alkalommal kirándultunk itt, 2013. augusztusában, és 2010. március elején. Most ismét március elején voltunk itt, amikor még nem zöldelltek ki a fák, de a táj és a kilátás ekkor is gyönyörű volt.

A felvételek 2019. március 2-án készültek.


Az Ördög-torony még útközben, az út elején ilyennek látszik, de addig még egy kis emelkedőt meg kell mászni...


Már a torony aljában járunk, csak 1-2 méter, és megérkezünk....Már a torony előtt állok - ez a torony másik oldala

Kilátás a torony mellett

Férjem a torony előtt....


Már kicsit feljebb.....

....aztán még pár lépés, és már alig látszik a torony


Aztán folytatódik a meredek út...

Kilátás....

...a pilisvörösvári dolomit bánya felé


Már szépen nyíltak a leánykökörcsinek....


Talán ez a Kis-Ördög-torony, de nem vagyunk benne biztosak....


Már fent járunk a gerincen....
Az Ördög-tornyot már mélyen alattunk hagytuk....

....és ráközelítve

Kilátás a gerincről. A Kis-Szénás innen még nem látszik, de ha a kép bal oldalán lévő hegyek irányában még tovább megyünk, akkor felérünk a tetejére.
A háttérben, a kép közepén látszó sziklás kúp lesz majd a következő kirándulásunk helyszíne.....

...és ugyanez közelebbről


Pihenő a sziklacsúcson

Lefelé tekintve, mint egy holdbéli táj
Kilátás ismét a dolomit bánya felé....Már hazafelé - távolabbról is szép a kilátás, amerre jártunk....Itt jöttünk ki a védett területről...


Végül a Jági-tó. Oda- és visszafelé is elhaladunk mellette, mely majd ha körülötte minden kizöldül, sokkal szebb lesz.6 megjegyzés:

 1. A szép kilátásért jó magasra kellett mennetek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Éva! Hát igen, elég nehéz is volt, de megérte :-)

   Törlés
 2. Kedves Katalin!
  Hónapokkal ezelőtt találtam a blogodra, amikor az Ördög-torony után kutattam.
  Rögtön tudtam, hogy ezt az utat nekünk is be kell járnunk, de csak ma jutottunk el oda. Nem csalódtunk, a képeid által beharangozott látvány élőben még csodásabb. Köszönjük az élményt, szerintem sokszor jövök még Hozzád túraleírásért. Sok szép őszi mászkálást Nektek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszenek a kirándulásaink, és hogy tegnap jól sikerült a túra az Ördög-toronyhoz! További jó böngészést és jó kirándulást Nektek is :-)

   Törlés
 3. Sziasztok Kirandulók! A Szénások területe szigorúan védett terület, belépni csak engedéllyel, ahogy az egyik fotó is bizonyítja. Vigyázzunk azzal is, hogy betartjuk, és nem lépünk be. A blogban leírt útvonal nem kijelölt turistaút.

  VálaszTörlés