a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2023. március 21., kedd

Tavaszodik a Disznófőn és a Kis-Szénáson


A Kis-Szénás 431 m magas hegycsúcs a Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván és Piliscsaba határán. Meredek völgyekkel tagolt, változatos dolomit-felszínű terület. A különleges ökológiai viszonyok, a növényvilág és állatvilág, valamint az élőhelyek rendkívüli változatossága és különlegessége miatt kiemelkedő természetvédelmi értékű hely. Flórájának legértékesebb növényfaja a ritka pilisi len, amely az egész világon csak a Kis- és Nagy-Szénás lejtőin fordul elő (mi sajnos még nem találkoztunk vele).
Gyönyörű, különleges hely a Budai hegyekben, nem csoda hogy védett, 1995-ben Europa Diplomás minősítést kapott, és 2000-ben Erdőrezervátummá nyilvánították.

A pilisszentiváni sportpálya mellől 200 m magasságból indultunk a a piros sáv jelzésen, majd jelzetlen úton haladtunk tovább.
 
Először a Disznófő dimbes-dombos buckáit kerestük fel, mely olyan mint egy Holdbéli táj, főleg ilyenkor kora tavasszal, amikor még nem zöldelltek ki a fák, bokrok. Nagyon szép és látványos, a gyönyörűen nyíló tavaszi virágokkal. Friss levegő volt, és utunkon végig vidám madárcsicsergés kísért. A Disznófő tetejéig nem mentünk teljesen fel, csak "madártávlatból" csodáltunk meg, mert indultunk tovább a Kis-Szénásra, szintén jelzetlen úton.
 
A Kis-Szénás tetejére (GPS: N47 36 12.3 E18 51 46.6) érve is nagyon szép látvány, kilátás fogadott. Persze amikor már minden kizöldül még szebb minden, de ilyenkor is szép és érdekes a buckás, tagolt, dimbes-dombos táj, ahol sokáig bóklásztunk. Volt ahol kevésbé, és volt ahol erősebben meredek utakon jártunk.... És már sok szép tavaszi virág nyílt - keltikék, árva csalán, ibolya, sok-sok hóvirág, egy-két ismeretlen faj is -, de köztük a legszebb a leánykökörcsin volt, amiből szerencsénkre sokat láttunk.

A felvételek 2023. március 12-én készültek.


Indulunk az erdőben

Keltikék, talán ujjas keltikék....



Árvacsalánok...



Ibolyák


Hóvirágok...









Közeledünk a Disznófőhöz....

....s már elénk is tárul...






A szép napsütés ellenére hűvös és szeles volt az idő

A verőköltő bodobácsok is éledeznek



Már a Kis-Szénás csúcsa felé tartunk


Kilátás Dorog felé

Az első leánykökörcsin, ami után még sokat láttunk...



Boróka bokor


A Kis-Szénás 431 m magas csúcsán vagyunk....


Kilátás Piliscsaba felé...



Lefelé a csúcsról...












Újabb tájak felfedezése felé....



Mindig csak felfelé...

....aztán lefelé....












Mintha megkövesedett vitézek lennének 😀.....



Az Ördögtorony teteje a távolban

Egy szép sziklás magaslatra értünk.....





Itt fent is jókora szél volt


Ezek is mi lennénk 😄

Visszafelé, már közel a parkolóhoz, amikor elhaladtunk a Jági-tó mellett.
Már ami megmaradt belőle, vagyis semmi. Semmi víz....

Az egykori szép hangulatos tó medre 😥



2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű az a leánykökörcsin, Amerre én árok/jártam nem fordul elő,még sosem tudtam fényképezni. De olyan jó, hogy már ébredezik az erdő !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Nagyon szépek voltak a kökörcsinek, de felénk is csak kevés helyen találkozni velük, inkább hegyoldalakban, ahol sok napot kapnak.

      Törlés